21/11/11

De meeste ouders hopen dat hun kind gaat studeren. Of dat nou wel of niet gebeurt; het is wel handig om daarvoor te sparen, want studeren is niet goedkoop. Het Nibud rekent voor dat je voor een uitwonende student moet rekenen op zo’n euro 1.000 per maand voor collegegeld, huisvesting, levensonderhoud en verzekeringen. Dat is euro 12.000 per jaar.
Het is natuurlijk onzeker wat studeren in de toekomst kost (is er nog studiefinanciering, etc.), maar je moet ergens vanuit gaan. Bij 4 jaar studie ben je dus euro 50.000 kwijt. En heb je meer kinderen, vermenigvuldig dan maar dit bedrag (!).

Hoe kan je dit bedrag bij elkaar krijgen? In elk geval is belangrijk om zo vroeg mogelijk geld opzij te leggen, dan bouw je het meeste op. En moet u sparen of beleggen? Om voldoende rendement te behalen is het toch echt wel nodig om niet alleen te sparen, maar ook een deel te beleggen. U kunt dit rustig zelf doen. Het is dan wel belangrijk om bij het benaderen van de einddatum het aandeel beleggen te verminderen. En dit vergeten de meeste mensen. U kan er ook voor kiezen dat dit voor u gedaan wordt. Diverse banken bieden een studiespaarplan aan. U sluit dan een kapitaalverzekering af en u krijgt op basis van een periodieke inleg een gegarandeerd eindbedrag. Vaak zijn hier hogere beheerskosten mee gemoeid. Het lijkt erop dat de meeste ouders prima zelf in staat zouden moeten zijn om het studiegeld voor hun kind te sparen.

Spaarrekening met hoge rente?

Bekijk ons overzicht van hoogste spaarrentes.