05/11/13

Nederlanders sparen graag. Ook als de rente abominabel laag is, zoals nu het geval is. Waarom kijken consumenten niet uit naar andere mogelijkheden om rendement te maken?

Spaargeld is zinvol als appeltje voor de dorst. Het Nibud geeft een minimale spaarbuffer aan van euro 3.550 als spaargeld. Maar voor rendement hoef je niet te sparen, integendeel. Eind 2013 was de hoogst haalbare spaarrente in Nederland voor sparen zonder voorwaarden 1,95%. Daarentegen was de inflatie 2,8% en de vermogensbelasting 1,2%. Er is dan geen sprake meer van gestage waardegroei, maar het koudweg afbrokkelen van uw kostbare vermogen: een spaarder verliest 2% aan koopkracht op het vermogen, terwijl zijn levensverwachting gemiddeld wél stijgt.

Er zijn allerlei mogelijkheden om meer rendement te behalen. Europa lijkt uit de economische malaise te komen. Dan worden bedrijfsobligaties en aandelen weer interessanter. Daarnaast zullen dan ook de rentevergoedingen op staatsobligaties wat opkrabbelen. Kortom, er zijn allerlei mogelijkheden, kijk goed rond en blijf niet in een vast patroon hangen.

Spaarrekening met hoge rente?

Bekijk ons overzicht van hoogste spaarrentes.