20/11/12

De spaarrentes bevinden zich op een historisch dieptepunt. Sinds de Tweede Wereldoorlog waren de rentes niet zo laag. Maar het is wel cruciaal voor de economie dat de rentestanden zo laag blijven, stelt de heer De Callatay, hoofdeconoom bij een Belgische bankinstelling.

Sparen zal de komende jaren dan ook niet de oplossing zijn om voldoende rendement te behalen en om vermogensbehoud veilig te stellen. Hoe kunt u dan wel rendement vinden? Vastgoed biedt op lange termijn een degelijke bescherming tegen inflatie. Maar de komende jaren is er nog een slechte situatie op de Nederlandse woningmarkt. Goud was een goede belegging aan het begin van de crisis, omdat beleggers dan deze veilige beleggingscategorie opzoeken. Maar of het nu nog slim is om in goud te beleggen, dat is de vraag. Aandelen blijven op lange termijn een interessante investeringsoptie. “Beleggen in een ruime, gediversifieerde portefeuille is de beste manier om zich tegen inflatie in te dekken. Op dit moment is een gespreide aandelenportefeuille een valabel spoor om de muntontwaarding tegen te gaan, want door de risicoaversie zijn aandelen zeer aantrekkelijk gewaardeerd.”
Verder kunt u nog denken aan bedrijfsobligaties en grondstoffen. Maar voor deze categorieen geldt dat de prijs inmiddels al hoog is. En u kunt ook nog denken aan exotische categorieen zoals kunst. Maar daar kan worden afgevraagd of passie en rendement werkelijk samengaan.
De conclusie van De Callatay is als volgt; “Daarom zou ik vandaag eerder adviseren om 50/50 te spreiden over aandelen en spaartegoeden in plaats van voor 100 procent in bedrijfsobligaties te gaan. In een rampscenario bieden bedrijfsobligaties immers ook geen absolute zekerheid, aangezien het risico op wanbetaling dan zal toenemen.”

Spaarrekening met hoge rente?

Bekijk ons overzicht van hoogste spaarrentes.