07/12/12

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

In oktober kwam de inflatie nog uit op 2,9 procent, het hoogste niveau in vier jaar. Het stijging van het prijspeil nam in november weer iets af tot 2,8 procent, vooral door lagere benzineprijzen.

Telefoontarieven hadden ook een drukkend effect op de inflatie. Prijsstijgingen van kleding en tabak hadden een licht verhogend effect.

Belangrijkste reden voor de hogere inflatie sinds oktober dit jaar is het gestegen algemene btw-tarief. Dat is in oktober omhoog gegaan van 19 naar 21 procent. Doordat 42 procent van de bestedingen van huishoudens onder het hoge btw-tarief valt, tikt dit behoorlijk aan.

Sparen en inflatie

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen denkt op basis van het huidige prijspeil dat winkeliers de btw-verhoging nog niet volledig hebben doorberekend in hun prijzen. ,,Als ze dat de komende maanden alsnog gaan doen, loopt de inflatie verder op.” Daardoor zal de koopkracht verder afnemen. ,,De inflatie is nu al hoger dan de stijgingen van de meeste cao-lonen”, zegt Van Mulligen.

Als de hoge inflatie stand houdt, is dit vooral ook een klap voor spaarders. De hoogste variabele spaarrente ligt momenteel op 2,5 procent. Dat is 0,05 procent lager dan een maand geleden

Europese inflatie

Volgens de Europese rekenmethode kwam de Nederlandse inflatie in november uit op 3,2 procent, 0,1 procentpunt lager vergeleken met de voorgaande maand.

De Nederlandse inflatie lag daarmee een stuk hoger dan het gemiddelde in de eurozone van 2,2 procent. Daar daalde de inflatie met 0,3 procentpunt vorige maand.

Het CBS verklaart het groeiverschil doordat energieprijzen in de rest van de eurozone direct worden aangepast aan de lagere olieprijzen, terwijl in Nederland energieprijzen vooral in januari en juli worden aangepast.

Lees ook:

Sparen: hoge inflatie slaat rendement weg

Sparen en beleggen: waar haal je nog 4 procent?

Spaarrekening met hoge rente?

Bekijk ons overzicht van hoogste spaarrentes.