27/12/14

De hoogste spaarrentes zitten nog maar net boven de 1,5 procent. Ondanks de zeer lage rentestand heeft het nog steeds zin om te sparen. Op termijn gaat de rente weer stijgen. Door te kiezen voor alternatieven, zoals beleggen, heb je kans op een hoger rendement. Maar alternatieven voor het sparen zijn niet zonder risico’s.

In 2008 kon je nog een spaarrente krijgen boven de 5 procent. Op dit moment mag je al blij zijn met een rente van 1,5 procent. De spaarrentes die de Nederlandse grootbanken bieden liggen zelfs nog veel lager. Banken als de Rabobank, ING en de ABN Amro komen niet verder dan een 1,00 tot 1,05 procent. De risico’s van aantal alternatieven hebben wij hieronder nader voor je toegelicht.

Door te beleggen is er een hoger rendement te realiseren

Gemiddeld gezien is er een hoger rendement te behalen door te beleggen. Uitgaande van de afgelopen twee jaren had je beter je geld kunnen investeren in aandelen van de bedrijven in de AEX. Het probleem is dat je ook een zwaar negatief rendement kunt behalen. In 2008 zijn deze aandelen namelijk tientallen procenten in waarde gezakt. Maar als je het rendement over bijvoorbeeld alleen de laatste 2 jaar pakt, dan is dat 12% per jaar (!). Dit is duidelijk te zien in onderstaande grafiek van het AEX-koersverloop over de afgelopen jaren.

Aex 2 jaar (C) http://www.beleggen.nl/aex_index

Beter in een oude sok bewaren

Spaargeld wordt jaarlijks door inflatie minder waard. Je moet rendement maken om de koopkracht van je spaargeld te behouden. Door thuis te sparen brengt je spaargeld geen rendement op. Daarnaast loop je ook nog het risico van bijvoorbeeld brand en inbraak.

Spaargeld liever uitgeven! Sparen levert toch niets op

Op dit moment is de spaarrente zeer laag, maar dat is natuurlijk een momentopname. De spaarrente gaat weer sterk stijgen. Het is alleen de vraag wanneer dat gaat gebeuren. De slechtste besteding van het spaargeld is het uitgeven om de verkeerde redenen.

Vergelijk de spaarrentes regelmatig. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je in ieder geval spaart tegen de hoogst mogelijke spaarrente op dat moment.

Spaarrekening met hoge rente?

Bekijk ons overzicht van hoogste spaarrentes.